ARTIKEL

Sedia ubat, jaga kebersihan

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

PADA musim tengkujuh Disember ini, kita melihat banyak orang yang sakit seperti sakit kerongkong, sakit demam, sakit perut dan sebagainya.

Tahap kesihatan juga menurun kerana keadaan cuaca yang tidak menentu selain terdedah kepada persekitaran yang kurang bersih.

 Angin monsun meningkatkan kemungkinan banjir semasa musim hujan tropika yang ditunjukkan melalui hujan lebat dan kerap.

 Kejadian ini membawa kepada turun naik paras air, lonjakan ribut atau pukulan ombak

. Banjir yang berlaku akibat hujan ini memudahkan pembiakan nyamuk dan kemudiannya wabak penyakit berjangkit. Beberapa kes penyakit berjangkit yang berleluasa di Malaysia susulan banjir ialah penyakit bawaan makanan dan air.

 Penyakit ini biasanya termasuk cirit-birit bakteria, penyakit bawaan vektor seperti demam denggi dan penyakit daripada sentuhan air seperti leptospirosis.

Semasa musim banjir, rakyat Malaysia terdedah kepada risiko wabak penyakit berjangkit dan bawaan air.

Penyakit berjangkit berlaku disebabkan oleh mikroorganisma patogen (patogen) seperti bakteria, virus, parasit dan kulat.

 Penyakit berjangkit boleh merebak secara langsung atau tidak langsung daripada seorang individu kepada individu yang lain.

Dalam kemas kini mereka mengenai situasi denggi di Pasifik Barat, WHO melaporkan sejumlah 52,977 kes denggi di Malaysia dari Januari hingga awal November 2022 sehingga menyebabkan 37 orang daripada kes ini maut.

Selain itu, Tuberkulosis, ialah agen berjangkit tunggal terkemuka yang menunjukkan kadar kejadian 92 bagi setiap 100,000 orang di Malaysia. 

Malah, terdapat 25,173 kes direkodkan di peringkat kebangsaan pada 2018 yang bermaksud hampir 70 kes baharu setiap hari.

Seterusnya, demam kepialu adalah jangkitan bakteria sistemik yang disebabkan oleh Salmonella enterica dan merebak terutamanya melalui makanan, air atau hubungan rapat dengan pesakit yang dijangkiti. 

Kebanyakan pesakit menunjukkan gejala biasa demam panas yang berterusan, yang jika tidak dirawat, menyebabkan maut.

Disebabkan oleh jangkitan pada usus dengan bakteria vibrio cholerae, taun ialah penyakit ciritbirit yang berlaku apabila manusia mengambil makanan atau air yang tercemar. 

Jangkitan cirit-birit ini selalunya menunjukkan simptom ringan tetapi boleh menjadi lebih teruk dengan simptom yang mengancam nyawa contohnya, kejutan dan sawan.

Disamping itu, Hepatitis ialah keluarga penyakit virus yang muncul dalam bentuk keradangan hati yang menjejaskan fungsi hati secara akut atau secara kronik. 

Hepatitis A terutamanya merebak melalui pengambilan makanan dan air yang tercemar dengan najis.

Penyakit ini biasa berlaku di kawasan yang kotor dan mangsa menunjukkan simptom demam, demam kuning (jaundis) dan cirit-birit. Malangnya, kira-kira 15 peratus mangsa Hepatitis A mengalami simptom yang berpanjangan selama lebih enam hingga sembilan bulan.

 Penyakit ini mempunyai vaksin yang boleh diberikan kepada orang awam. Terakhir adalah demam denggi iaitu penyakit berjangkit biasa yang disebabkan oleh virus asid ribonukleik (RNA) daripada keluarga flaviviridae yang disebarkan melalui vektor nyamuk yang dikenali sebagai Aedes aegypti.

Sebagai penyakit virus yang dikaitkan dengan persekitaran bandar, demam denggi menjelma sebagai serangan demam secara tiba-tiba dan sakit kepala yang teruk. 

Dalam sesetengah keadaan, demam ini menyebabkan kejutan dan pendarahan yang membawa kepada kematian dalam kira-kira lima peratus kes.

Oleh itu, berhati-hatilah semasa musim tengkujuh sebab penyakit yang terjadi akibat daripada keadaan banjir atau hujan ini sangat bahaya.

Pastikan kita menjaga kebersihan dan menyediakan ubat-ubatan yang cukup semasa musim tengkujuh.

LAIN-LAIN BERITA

Demi bekalan air bersih

PELBAGAI usaha kini sedang giat dilaksanakan untuk memastikan seluruh rakyat menikmati bekalan air bersih sekali gus menampung keperluan yang kian bertambah selain menyedari kepentingannya dalam konteks

Sistem cukai di seluruh dunia

SISTEM cukai berbeza-beza secara meluas di seluruh dunia, mencerminkan kepelbagaian landskap ekonomi, sosial dan politik negara. Walaupun terdapat banyak variasi, sistem cukai biasanya mempunyai dua

Masa cipta kenangan terindah

BEMULA 9 Februari lalu, cuti akhir tahun bagi penggal persekolahan 2023/2024 bermula dan berakhir pada 9 Mac. Cuti sekolah menandakan masa berharga untuk pelajar berehat

Banjir kilat undang trauma

SEJAK kebelakangan ini banjir kilat yang berlaku terutama di kawasan bandar dan perumahan dilihat menunjukkan peningkatan lebih-lebih lagi ketika hujan lebat berterusan melanda sejak beberapa

Prinsip moral tinggi

INTEGRITI adalah sifat jati diri yang merangkumi keikhlasan, keterbukaan, ketelusan, amanah, benar, berpegang kepada prinsip, tidak mudah dipengaruhi, boleh dipercayai dan seumpamanya yang berperanan besar dalam membina

Trend pengangguran global

PENGANGGURAN merupakan fenomena berleluasa yang mempengaruhi individu, keluarga dan masyarakat global. Daripada negara maju sehingga ekonomi membangun, isu pengangguran menjadi cabaran yang memberi kesan kepada

BERITA TERBARU