Serba Dinamik berkembang pesat

KUALA LUMPUR: Walaupun terdapat perubahan dalam industri minyak dan gas (O&G), Serba Dinamik Holdings Bhd menjangkakan perniagaan mereka berkembang pesat dengan perkembangan dalam segmen teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) Pengarah Urusan merangkap Ketua Pengarah Eksekutif Kumpulan Datuk Dr Ir Mohd Karim Abdullah (gambar) berkata, segmen ICT menjadi sumber pertumbuhan baharu bagi syarikat.

Menurut beliau, ini kerana banyak pelanggan O&G meningkatkan pelaburan dalam aplikasi ICT di peringkat global.

“Kami meletakkan trajektori pendapatan minimum RM350 juta dari segmen ICT pada tahun kewangan yang berakhir 31 Disember 2020 (TK20) yang saya benar-benar percaya kita harus dapat mencapainya.

“Jika kita melihat pertumbuhan 15-20 peratus sebagai sasaran kita, kita dapat menjana pendapatan sekitar RM5.7 bilion,” katanya dalam wawancara, baru-baru ini.

Beliau menambah, syarikatnya itu meningkatkan kemampuan ICT-nya besar-besaran, dengan menekankan pada aplikasi mudah alih yang dikembangkan secara dalaman, platform e-dagang dan taman tema digital.

“Kami syarikat yang menjaga kepentingan pihak berkepentingan dengan menekankan elemen kelestarian dan kami mempercayai teknologi.

“Kami bekerja keras memperoleh teknologi tersebut. Kami bekerjasama dengan syarikat lain yang mempunyai kemampuan itu dan kami percaya semua teknologi ini menggerakkan syarikat kami untuk bersaing pada masa depan,” jelasnya.

Skop ICT Serba Dinamik dibahagikan kepada pengkomputeran cloud, kecerdasan buatan, keselamatan siber, teknologi kewangan dan bahagian teknologi teratas.

Sementara itu, Karim memberitahu buku pesanan operasi dan penyelenggaraan (O&M) yang berulang memastikan kesinambungan pendapatan dalam jangka masa akan datang walaupun prospek kontrak kemenangan lebih rendah dilihat pada TK21.

“Kami mempunyai banyak bilangan kontrak O&M yang diharapkan dapat diperbaharui, dan walaupun nilai kontraknya tidak besar namun jika kita menggabungkannya semua itu adalah sesuatu yang cukup besar.

“Ini adalah strategi yang dikenali sebagai pendekatan berlanjutan yang mendorong syarikat kami maju,” ujarnya.

Karim berkata, syarikatnya itu mempunyai aset mencukupi meringankan tekanan kewangan dan menyokong aktiviti perantaraan semasa krisis Covid-19.

“Syarikat mempunyai aset yang mencukupi iaitu RM1 bilion. Jika kita melihat jumlah kontrak yang kita ada berbanding hutang yang perlu kita bayar termasuk dividen sukuk dan pinjaman lain yang berkaitan faedah, kita masih optimis yang kita berada dalam kedudukan yang sangat baik.

“Kami menjangkakan mempunyai jenis pekerjaan lebih besar pada 2021,” ujarnya.

Karim menjelaskan, mereka cukup selesa dan yakin dapat bergerak maju tanpa mengira semua cabaran yang dihadapi pada masa ini.

“Kami akan melakukan latihan pengumpulan dana untuk meningkatkan ekuiti kami dan dengan melangkah ke hadapan, kita akan mempunyai lebih banyak ruang untuk melihat hutang atau menambah sukuk,” tambah beliau.