ARTIKEL

S’wak bankrap: Adakah Guan Eng bebal?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

Tidak sukar dibaca, mengapa Menteri Kewangan Lim Guan Eng mengeluarkan kenyataan, Sarawak bakal muflis dalam tempoh tiga tahun.

Perkiraan Setiausaha Agung DAP itu begitu simplistik atau mudah.

Ketika menghadiri majlis makan malam anjuran DAP Sarawak di Kuching malam kelmarin, Guan Eng mengingatkan rakyat Sarawak bahawa negeri ini mungkin bankrap dalam tempoh tiga tahun di GPS.

Beliau berkata, dengan belanjawan tahunan sebanyak RM11 bilion, rizab RM30 bilion Sarawak akan kering dalam masa tiga tahun.

Tambahnya, negeri itu mungkin mengalami nasib seperti Kelantan, yang menyaksikan Kerajaan Negeri berkenaan tidak mampu membayar gaji kakitangannya kerana pentadbiran yang lemah.

“Mereka terpaksa meminjam wang daripada Kerajaan Persekutuan bagi membayar gaji kakitangan dan saya meluluskan RM20 juta untuk tujuan tersebut,” kata setiausaha agung DAP itu lagi, bagai tidak berfikir panjang.

Berdasarkan kadar perbelanjaan RM11 bilion, mengikut perkiraan mudah Guan Eng, maka simpanannya akan habis dalam tempoh tiga tahun.

Saya tidak menjangka bahawa anak Lim Kit Siang itu sanggup mengeluarkan kenyataan yang bukan sahaja tidak berasas, tetapi juga tidak bertangungjawab.

Agenda Politik

Terus terang, itu kenyataan berbaur politik dengan agenda politik di belakangnya.

Saya tidak percaya Guan Eng sebagai Menteri Kewangan begitu bebal dan jahil sehingga sanggup mengeluarkan kata-kata di luar tarafnya sebagai menteri kewangan lebih-lebih lagi memiliki pendidikan ekonomi.

Dengan kenyataan itu, bermaksud, dalam tempoh tiga tahun, Sarawak langsung tidak mempunyai sebarang pendapatan. Hakikatnya, Sarawak juga meraih pendapatan daripada pelbagai jenis cukai dan hasil lain.

Lagipun, saya tidak percaya Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg, begitu naïf.

Sebagai pemimpin politik berpengalaman luas, saya amat percaya bahawa Abang Johari tahu berapa banyak wang masuk, dan berapa banyak wang perlu dibelanjakan.

Dalam kenyataan yang sama, Guan Eng berkata, kalau GPS terus memerintah Sarawak, maka Sarawak akan muflis. Maksudnya, Sarawak perlu diperintahkan oleh PH.

Sudah terang lagi bersuluh, inilah tujuan sebenar mengapa Guan Eng mengeluarkan kenyataan itu.

Adakah bagi beliau, kuasa segala-galanya dalam politik?

Beliau kelihatannya berpegang kepada prinsip tujuan menghalalkan cara.

Betapa tidak, kenyataan itu memang amat negatif dan memberi kesan buruk.

Ia bertujuan untuk menakut-nakutkan rakyat Sarawak.

Kalau begitulah cara beliau buat kiraan, saya risau Malaysia akan berdepan kesukaran dan masalah dari segi ekonomi.

Tidak masuk akal, kalau ikut perkiraan Guan Eng, Sarawak hanya berbelanja dalam tempoh berkenaan, tanpa sesen pun masuk ke kantungnya.

Kita tak usah berpolitik dalam kes ini. Kita perlu bercakap berdasarkan fakta dan hujah benar.

Raih Pendapatan

Dengan cukai jualan lima peratus, Sarawak dijangka meraih

pendapatan tambahan lebih RM3 bilion pada tahun ini.

Kalaupun Sarawak berbelanja, ia bukan untuk projek mewah, tetapi projek pembangunan yang memberi kesan limpahan positif kepada rakyat, terutama di luar bandar.

Ingat, sekitar 70 peratus daripada bajet sekitar RM11 bilion itu adalah untuk pembangunan. Pada perkiraan terakhir, ini akan membawa manfaat jangka panjang kepada rakyat Sarawak.

Agenda Jahat

Tetapi Menteri Kewangan itu lupa kenyataan sedemikian juga dapat menyebabkan pelabur takut untuk datang ke Sarawak. Atau memang ini agenda jahat Guan Eng? Adakah Guan Eng mahu melihat rakyat Sarawak menderita?

Rakyat Sarawak berang dengan kenyataan Menteri Kewangan Lim Guan Eng yang meramalkan negeri ini muflis dalam tempoh tiga tahun.

Memang mereka wajar marah atas kenyataan yang boleh disifatkan bebal itu. Kenyataan beliau itu lebih bersifat kenyataan politik untuk memancing undi.

Ternyata Guan Eng mementingkan agenda politik peribadinya sehingga mengemukakan fakta

tidak rasional dan terlalu bersifat sentimen semata-mata.

Untuk itu, semalam, Menteri Pelancongan, Kesenian, Kebudayaan, Belia dan Sukan Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah menyelar kenyataan Guan Eng itu.

“Tanpa Sarawak, Malaysia boleh bankrap. Sebagai Menteri Kewangan, dia patut tahu,” tegasnya.

Abdul Karim berkata, sekirnya pengurusan kewangan negeri tidak berhemah, ia tidak mampu men- gumpul wang simpanan Kerajaan Sarawak sehingga mencecah RM30 billion.

Takkan Guan Eng tidak tahu bahawa agensi penarafan antarabangsa memberi penarafan kredit baik kepada Sarawak sejak 15 tahun lalu.

Pada tahun lalu, Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg mengumumkan hasil negeri bagi 2019 dijangka mencecah RM10.51 bilion, termasuk daripada cukai jualan ke atas produk petroleum RM3.84 bilion.

Guan Eng sebagai Menteri Kewangan juga perlu tahu bahawa rizab Sarawak dijangka bertambah RM122 juta pada akhir tahun ini.

Sebagai Menteri Kewangan Guan Eng tidak harus terlalu bermain politik sehingga lupa akan kesan negatif kenyataan sedemikian.

BERITA LAIN

Kita saling mengingati

PADA minggu depan minggu terakhir 20 pelatih universiti akan menamatkan latihan industri di organisasi kami. Sesungguhnya kami berbangga kerana menjadi pilihan universiti meletakkan pelajar mereka

Affandi Tahir, rakam sejarah melalui pita

BELIAU bukan seorang penyanyi. Beliau juga bukan seorang pelakon. Tetapi namanya cukup popular suatu ketika dahulu. Bukan hanya kerana ketampanannya, tetapi kerana beliau penyiar radio

Telus, sahih dan tepat

SEBELUM ada komputer dan telefon bimbit canggih seperti hari ini, wartawan bergantung kepada komputer di pejabat untuk menulis berita. Dan biasanya wartawan hanya akan berada

Ketagih subsidi

ISU berkaitan subsidi kembali hangat diperkatakan. Adakah pemberian subsidi sesuatu yang harus terus diamalkan ketika beban hutang negara semakin membengkak? Bagaimanakah reaksi rakyat apabila subsidi

Tragedi dunia maya Si Kucing Gendut

FAT Cat, 21, atau nama sebenarnya Liu Jie, selebriti dunia gamer – permainan popular Honour of Kings – namanya tiba-tiba melonjak di dunia maya khususnya

Zaman makin canggih, adab makin mundur

KETIKA masih kanak-kanak atau zaman sekolah sekitar tahun 90-an atau awal 2000, kita amat menghormati orang lebih tua terutama ibu bapa. Ini kerana kebanyakan kita

BERITA TERBARU

RM35,000 untuk ganti paip graviti lama

PAKAN: Sejumlah RM35,000 telah diperuntukkan kepada Sekolah Kebangsaan (SK) Ulu Entaih bagi membeli dan menggantikan batang paip graviti lama sekolah tersebut untuk kegunaan seharian mereka.