Tiada kompromi curi elektrik

KUCHING: Sarawak Energy akan membanteras serta tidak akan bertoleransi dengan pihak yang terlibat dalam kes kecurian elektrik.

Menurut kenyataan media, Sarawak Energy menegaskan akan mengambil tindakan sewajarnya terhadap pihak terlibat dengan kes kecurian kuasa dan gangguan meter mengikut undang-undang yang ditetapkan.

Katanya, pihaknya akan menjalankan operasi untuk membendung jenayah tersebut dengan kerjasama Unit Inspektorat Elektrik Kementerian Utiliti dan agensi penguatkuasaan seperti Polis dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia.

“Siasatan dijalankan bersama agensi-agensi berkaitan dalam memainkan peranan utama. Kes kecurian kuasa dalaman tertakluk kepada ancaman dan aduan oleh pencuri kuasa tetapi Sarawak Energy tetap bertekad untuk membendung jenayah ini.

“Berhubung dengan kebimbangan yang dikemukakan tersebut perkhidmatan dan operasi pengebilan Sarawak Energy mencegah pengurangan meter dan ditangani menerusi pemeriksaan sistematik meter rumah,” katanya.

Beliau berkata, apabila terdapat percanggahan, penilaian menyeluruh dan siasatan akan dijalankan merangkumi pembongkaran meter dan memeriksa keadaan abnormal seperti kehilangan meter atau pengubahsuaian pendawaiannya.

“Di samping itu, pengesahan makmal dijalankan untuk menguji turun naik dalam corak penggunaan tenaga sebelum pengesahan keputusan akhir.

“Sekiranya pelanggan memerlukan penjelasan lanjut berkaitan dengan penemuan, Sarawak Energy mempunyai proses rayuan untuk usaha yang telus untuk pelanggan dan mereka perlu menyediakan dokumen bukti untuk menyokong rayuan mereka,” ujarnya.

Beliau berkata, mereka yang tidak bersetuju dengan penemuan penyiasatan itu boleh memilih tindakan undang-undang dan Sarawak Energy akan menghormati keputusan mahkamah.

“Dalam menentang kecurian kuasa, Sarawak Energy mengalu-alukan sebarang maklumat daripada orang awam dan sangat menghargai usaha mereka,” katanya.