ARTIKEL

Freepik.com

Trend pengangguran global

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

PENGANGGURAN merupakan fenomena berleluasa yang mempengaruhi individu, keluarga dan masyarakat global.

Daripada negara maju sehingga ekonomi membangun, isu pengangguran menjadi cabaran yang memberi kesan kepada kestabilan ekonomi, perpaduan sosial dan kesejahteraan individu.

Di banyak bahagian dunia, kemelesetan ekonomi menyumbang kepada peningkatan kadar pengangguran.

Sepanjang tempoh penguncupan ekonomi, perniagaan mungkin dikecilkan atau ditutup sama sekali, yang akhirnya membawa kepada pemberhentian dan pengurangan peluang pekerjaan.

Fenomena ini amat ketara dalam industri yang mudah rapuh kepada kitaran ekonomi, seperti sektor pembuatan, pembinaan dan peruncitan.

Sebelum pandemik COVID-19, kadar pengangguran global agak stabil, dengan peningkatan beransur-ansur dilihat di kebanyakan bahagian dunia berikutan krisis kewangan pada 2008.

Bagaimanapun, pandemik menyebabkan gangguan yang tidak pernah berlaku sebelum ini ke atas ekonomi di seluruh dunia, yang membawa kepada kehilangan pekerjaan meluas serta peningkatan kadar pengangguran.

Menurut Pertubuhan Buruh Antarabangsa (ILO), kadar pengangguran global meningkat sebanyak 27 juta pada 2020 berbanding 2019, yang mencecah 220 juta orang selepas pandemik.

Baca lain  Vaksin Covid-19 jadi rebutan

Lonjakan pengangguran ini didorong oleh langkah sekatan pergerakan, penutupan perniagaan dan penguncupan ekonomi bagi usaha untuk membendung penyebaran virus.

Walaupun beberapa wilayah mengalami kesan lebih teruk daripada yang lain, hampir tiada negara terkecuali mengalami kejatuhan ekonomi akibat wabak itu.

Negara maju, pasaran baharu muncul serta negara membangun turut menghadapi cabaran dalam mengekalkan pekerjaan dan menyokong pekerja sepanjang tempoh ketidaktentuan tersebut.

Apabila negara beransur pulih daripada wabak itu serta pelaksanaan langkah untuk merangsang pertumbuhan ekonomi, kadar pengangguran dijangka turun naik.

Beberapa negara merekodkan kadar pengangguran yang tinggi termasuk Afrika Selatan yang sentiasa bergelut dengan kadar pengangguran tinggi, terutamanya dalam kalangan belia.

Isu struktur, seperti ketidakpadanan antara kemahiran dengan peluang pekerjaan, selain pertumbuhan ekonomi yang perlahan, menyumbang kepada cabaran pengangguran negara tersebut.

Selain itu, Greece juga menghadapi krisis ekonomi yang teruk dalam dekad yang lalu, mengakibatkan kadar pengangguran yang tinggi.

Sementara negara yang berjaya mengekalkan kadar pengangguran rendah berbanding purata global biasanya mempunyai pertumbuhan ekonomi kukuh, dasar pasaran buruh berkesan serta persekitaran politik yang stabil.

Baca lain  Langkah ke era baharu

Beberapa contoh negara yang mempunyai kadar pengangguran yang lebih rendah termasuk Iceland, Jepun, Republik Czech, Jerman, Korea Selatan, Singapura dan Norway.

Di Singapura, republik ini berjaya mengekalkan kadar pengangguran rendah, iaitu di bawah paras 3 hingga 4 peratus.

Kota Singa ini memiliki ekonomi yang dinamik, lokasi strategik dan dasar properniagaan yang menarik pelaburan sekali gus mewujudkan peluang pekerjaan merentas pelbagai sektor.

Manakala di Malaysia pula, bilangan penganggur terus menurun menurut Statistik Tenaga Buruh Malaysia, Disember, dan Suku Tahun Keempat 2023 yang diterbitkan Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM).

Berdasarkan statistik, pengangguran menurun kepada 567,800 orang pada Disember daripada 569,000 orang pada November 2023, dengan kadar pengangguran 3.3 peratus.

Penurunan itu mencerminkan asas ekonomi negara stabil, didorong oleh pertumbuhan berterusan dalam aktiviti ekonomi dan sosial.

Trend peningkatan yang dilihat dalam kategori bekerja sendiri juga meningkat sebanyak 0.3 peratus kepada tiga juta orang.

Sejajar dengan prospek ekonomi Malaysia yang lebih baik pada 2024, peningkatan pelaburan langsung asing (FDI), pelancongan yang semakin meningkat dan perbelanjaan infrastruktur lebih tinggi mendorong pasaran buruh negara turut mendapat impak positif, sekali gus mengurangkan kadar pengangguran.

Baca lain  Masa cipta kenangan terindah

Kesimpulannya, selain pembangunan langkah properniagaan, kestabilan politik juga membolehkan kerajaan melaksanakan dasar ekonomi jangka panjang tanpa gangguan atau perubahan drastik susulan pertukaran pemerintahan.

BERITA LAIN

Puasa pupuk kesabaran

KETIKA matahari terik di atas kepala sambil memancarkan sinarnya, ia membuatkan kita rasa tidak selesa dan letih akibat panas yang tidak terhingga.  Apatah lagi menjelang

Budak tinggi gula dalam darah

MASIH ramai yang kurang mengetahui kanak-kanak dan remaja juga boleh mengalami masalah kandungan gula tinggi dalam darah atau lebih dikenali sebagai diabetes. Lebih-lebih lagi apabila

Sarawak tumpuan biologi dunia

SARAWAK kaya dengan kepelbagaian biologi hutan yang unik sehingga dikenali sebagai salah satu titik utama biologi dunia. Ia juga penyumbang tertinggi kepada liputan hutan di

Tempat paling mahal didiami

KOS sara hidup berbeza daripada satu negara ke negara lain. Beberapa negara, kos sara hidupnya jauh lebih mahal daripada yang lain. Di bahagian tempat tinggal

Demi bekalan air bersih

PELBAGAI usaha kini sedang giat dilaksanakan untuk memastikan seluruh rakyat menikmati bekalan air bersih sekali gus menampung keperluan yang kian bertambah selain menyedari kepentingannya dalam konteks

Sistem cukai di seluruh dunia

SISTEM cukai berbeza-beza secara meluas di seluruh dunia, mencerminkan kepelbagaian landskap ekonomi, sosial dan politik negara. Walaupun terdapat banyak variasi, sistem cukai biasanya mempunyai dua

BERITA TERBARU