ARTIKEL

Ahli parlimen pembangkang sokong perdana menteri tidak hilang kerusi – Saifuddin Nasution

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUALA LUMPUR: Tindakan Ahli Parlimen pembangkang mengisytiharkan sokongan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak menyebabkan mereka hilang kerusi Parlimen, kata Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail.

Ketua Setiausaha Pakatan Harapan (PH) itu berkata mengikut undang-undang antilompat parti, Akta Perlembagaan (Pindaan) (No.3) 2022 (Akta A1663), hanya Ahli Parlimen yang bertindak masuk ke parti lain selain mengumumkan diri sebagai Bebas akan hilang kelayakan kerusi disandang.

“Saya menduduki jawatankuasa ini semasa digubal, mewakili PH bersama Gobind Singh Deo dan (Mohamed) Hanipa Maidin, pendirian PH tindakan Ahli Parlimen bertindak bertentangan keputusan whip parti di dalam dewan adalah dikira hilang kerusi dan Pilihan Raya Kecil diadakan.

“Tindakan bertentangan ini termasuk dalam perkara seperti undian bajet, usul undi tidak percaya dan apa-apa RUU (rang undang-undang) yang memberi kesan kepada kedudukan kerajaan. Ahli Parlimen yang dipecat oleh parti kerana melanggar disiplin dan perlembagaan parti (juga) dikira hilang kerusi,” katanya dalam hantaran di Facebook hari ini.

Bagaimanapun, Saifuddin berkata pendirian dan cadangan PH ketika itu tidak dipersetujui oleh Perikatan Nasional (PN) yang diwakili Datuk Seri Hamzah Zainudin dan Datuk Seri Takiyuddin Hassan.

“(Jadi)  (Tan Sri Dr) Wan Junaidi Tuanku Jaafar sebagai pengerusi usulkan hanya cadangan mendapat konsensus semua parti akan dimasukkan (ke dalam Akta).

“Akhirnya keadaan bagaimana yang dikira Ahli Parlimen hilang kerusi? Isytihar masuk parti lain, isytihar jadi Ahli Parlimen Bebas. Isytihar sokong Perdana Menteri? Tidak hilang kerusi. Sekian,” katanya.

Media semalam melaporkan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) mencadangkan supaya undang-undang antilompat parti diluluskan Parlimen dikaji semula, kerana didakwa terdapat kelemahan terutama melibatkan situasi anggota parti itu yang bertindak menyokong Kerajaan Perpaduan.

Sehingga kini empat Ahli Parlimen PN daripada Bersatu iaitu Datuk Iskandar Dzulkarnain Abdul Khalid (Kuala Kangsar); Datuk Suhaili Abdul Rahman (Labuan); Mohd Azizi Abu Naim (Gua Musang) dan Zahari Kechik (Jeli) menyatakan pendirian menyokong Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Johari Abdul berkata pada Khamis tindakan empat Ahli Parlimen itu tidak berkaitan dengan Akta Perlembagaan (Pindaan) (No.3) 2022 (Akta A1663) yang melarang Ahli Dewan Rakyat untuk bertukar parti yang boleh menyebabkan mereka hilang kerusi di Parlimen.

— BERNAMA

BERITA LAIN

Anak beranak maut kemalangan rempuh lampu jalan

KUANTAN: Seorang bapa dan anak lelakinya maut apabila motosikal mereka terbabas dan melanggar lampu jalan di KM18 Jalan Jerantut-Temerloh berhampiran simpang Bukit Ketupat, malam tadi.

91 murid keracunan makanan, tiada kes kritikal

KOTA KINABALU: Pengarah Jabatan Pendidikan Negeri Sabah (JPNS) Datuk Raisin Saidin mengesahkan berlaku kes keracunan makanan melibatkan 91 murid Sekolah Kebangsaan (SK) Pulau Gaya semalam.

BERITA TERBARU

SU Enterprise juara edisi sulung

KOTA SAMARAHAN: Pasukan SU Enterprise FC berjaya merangkul gelaran juara Kejohanan Bola Sepak Veteran 2024 anjuran Unit Saberkas Kampung Tanjung Bundong, Kota Samarahan. Skuad yang

Tingkatkan kesedaran bayar balik pinjaman

MUKAH: Perbadanan Pembangunan Perumahan (HDC) mendedahkan sebanyak RM477,189 jumlah tunggakan bayaran balik Skim Pinjaman Rumah Panjang direkodkan di Bahagian Mukah sehingga Julai 2024. Pengerusinya Abdul