ARTIKEL

Amalkan guna barang, perkhidmatan elektrik secara lestari elak pembaziran – FOMCA

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

KUALA LUMPUR: Gabungan Persatuan-Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA) meminta orang ramai mengamalkan penggunaan barangan dan perkhidmatan elektrik secara lestari, bagi mengelak pembaziran ketika dunia kini menghadapi krisis tenaga.

Ketua Pegawai Eksekutif FOMCA, Saravanan Thambirajah, berkata pengawalan penggunaan tenaga elektrik dapat membantu kelangsungan bekalan tenaga, sekali gus meringankan beban kerajaan dan syarikat utiliti dalam menyediakan bekalan elektrik bagi memenuhi permintaan.

Beliau berkata, ini berikutan penyediaan bekalan elektrik membabitkan kos yang tinggi terutamanya bagi penggunaan bahan api serta penyediaan infrastruktur bekalan elektrik.

“Setiap enam bulan, kerajaan akan mengumumkan kadar Pelepasan Kos Tidak Seimbang (Imbalance Cost Pass-Through – ICPT) dan telah mengekalkannya pada kadar sama seperti kitaran ICPT sebelum ini kepada hampir semua pengguna domestik dan bukan domestik kategori tarif voltan rendah dan pertanian spesifik.

“Pengekalan ICPT memberi impak yang baik kepada pengguna, lagi-lagi kerana ramai terjejas semasa pandemik COVID-19, di mana inflasi meningkat,” katanya kepada Bernama, baru-baru ini.

Pada Jun lalu, kerajaan mengumumkan pengguna domestik di Semenanjung Malaysia dengan penggunaan elektrik bulanan berjumlah 1,500 kWj dan ke bawah, tidak akan mengalami kenaikan tarif elektrik berikutan pelarasan tarif elektrik bagi tempoh 1 Julai hingga 31 Disember ini, di bawah pelaksanaan mekanisme ICPT.

Kerajaan juga bersetuju menampung kos subsidi elektrik di bawah ICPT bagi tempoh sama, sebanyak RM5.2 bilion, bermakna hampir semua pengguna domestik dan pengguna bukan domestik voltan rendah tidak akan terjejas dengan pelarasan tarif elektrik terbaru ini.

Sementara itu, pengguna bukan domestik voltan tinggi (HV) dan sederhana (MV) serta kategori baharu utiliti air dan pembentungan akan menikmati penurunan berikutan purata harga bahan api arang batu menurun sedikit daripada USD 224/metrik tan (Julai-Disember 2022) kepada USD 173.50/metrik tan (Januari-Jun 2023).

Bagaimanapun, purata harga arang batu masih lagi tinggi dan melebihi unjuran kos bahan api yang ditetapkan dalam tempoh kawal selia ketiga (RP3) iaitu USD 79/metrik tan.

Tahun ini, dianggarkan penduduk Malaysia yang mencecah 33.4 juta akan bertambah sekali gus penggunaan tenaga elektrik juga dijangka meningkat.

Susulan itu, Saravanan berkata, penggunaan tenaga yang cekap amat penting dan boleh mengurangkan bil elektrik bulanan isi rumah.

Beliau juga menyarankan pengguna domestik membeli barangan elektrik cekap tenaga dengan Label Cekap Pengguna empat atau lima bintang yang dikawal selia Suruhanjaya Tenaga (ST), yang diberi rebat hingga RM400 menerusi program Sustainability Achieved Via Energy Efficiency (SAVE) 3.0.

Sementara itu, Timbalan Presiden Pertubuhan Mesra Pengguna Malaysia (PMPM) Azlin Othman berkata, gaya hidup antara faktor yang memberi kesan besar kepada penggunaan tenaga elektrik.

Justeru, katanya, kaedah pemantauan serta mengoptimumkan penggunaan elektrik, satu langkah tepat dalam mengendalikan tenaga dengan lebih cekap demi masa depan lestari, selain penggunaan tenaga boleh diperbaharui seperti solar dan sebagainya.

Azlin juga mencadangkan kerajaan menyediakan pelan tindakan subsidi jangka pendek agar pihak pembekalan dan penyediaan bekalan elektrik seperti Tenaga Nasional Berhad (TNB) dapat mengurangkan kadar cas elektrik supaya pelanggan dan pengguna akhir tidak terbeban.

Selain itu, beliau menyarankan kerajaan membuat satu kaedah berbentuk pembelajaran atau pendidikan kepenggunaan sebagai satu silibus mata pelajaran bermula dari peringkat sekolah rendah, selain mahu kelab pengguna peringkat sekolah lebih aktif menyampaikan saranan mengenai kaedah penggunaan elektrik. – BERNAMA

LAIN-LAIN BERITA

Mesyuarat mingguan hingga 20 Mac selesai isu padi, beras

KUALA LUMPUR: Pengerusi Task Force (Kluster Makanan) Majlis Tindakan Sara Hidup Negara (NACCOL), Datuk Syed Abu Hussin Hafiz Syed Abdul Fasal, berkata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim meminta majlis itu

Fahmi ulang jaminan keselamatan sistem PADU

Kerajaan mengulangi jaminan terhadap keselamatan sistem Pangkalan Data Utama (PADU) susulan dakwaan sistem yang mengumpulkan data peribadi rakyat Malaysia itu digodam. Menteri Komunikasi Fahmi Fadzil

BERITA TERBARU

Bantu pusat jagaan warga emas

KUCHING: Syarikat besar di Sarawak diseru untuk membantu pusat jagaan warga emas seperti Lions Nursing Home terutama sekali dalam usaha melaksanakan tanggungjawab sosial korporat (CSR).

Batu Kawa deka bisi ‘water park’

KUCHING: Peranak ba Sitak Kunsil Nengeri (DUN) Batu Kawa deka terus ngasaika transformasyen pemansang lebuh pengawa ngerichah peluang dagang temuai ari perambu ngaga taman rekreasyen