Trending

Berhati-hati dengan bom saat akhir

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel

KUCHING: Pengerusi Parti Bersatu Rakyat Sarawak (SUPP) Cawangan Stakan Datuk Sim Kiang Chiok menyarankan orang ramai agar berwaspada dengan kempen saat akhir yang dilakukan untuk memburuk-burukkan calon GPS semata-mata.

Katanya ia sudah menjadi taktik pembangkang khususnya pada masa lalu, menyebarkan khabar angin yang mencuri tumpuan tentang lawan mereka supaya ia boleh menimbulkan kemarahan pengundi untuk tidak mengundi GPS.

“Secara praktikal, mana-mana kempen tidak dapat menangani isu-isu ini dan apabila ia muncul, kita merayu kepada pengundi agar tidak membiarkan khabar angin mengaburi pertimbangan mereka dan silap memilih calon.

“Calon mempunyai 11 hari untuk berkempen dan setiap peluang diberikan kepada mereka untuk membentangkan visi dan misi serta ikrar mereka melalui manifesto dan medium lain seperti media sosial dan media massa,” katanya kepada Suara Sarawak.

Ujarnya perkara yang bijak untuk dilakukan ialah untuk memutuskan calon yang terbaik untuk rakyat dan pembohongan yang terang-terangan disebarkan juga boleh merosakkan calon.

“Bagi mengenal pasti khabar angin, gosip atau ‘berita’ seperti yang disebut oleh sesetengah orang, kita harus bertanya kepada diri sendiri mengapa ‘berita’ ini baru keluar sekarang?

“Siapa yang paling menyakitkan? Dan mungkin kita kemudiannya boleh mengenal pasti bahawa berita yang dipanggil hanyalah kempen fitnah terhadap calon tertentu.

“Dalam GPS, kita sebenarnya telah menetapkan peraturan bahawa kita tidak akan membuat serangan peribadi terhadap calon lain dan kita mengekalkan komitmen itu sepanjang kempen tetapi tidak pada pihak lawan,” ujarnya.

Beliau turut menggesa orang ramai untuk menilai calon berdasarkan manifesto dan keupayaan calon untuk menyampaikannya sekiranya mereka dipilih.

“Sebaliknya bukan isu peribadi yang mungkin direka-reka hanya untuk menggagalkan kempen seseorang calon itu.

“Kita menjangkakan bahawa sebab taktik ini wujud dan berterusan adalah kerana pelaku tidak mempunyai isu yang kukuh untuk dibicarakan

“Mungkin mereka telah kehilangan kredibiliti daripada pada masa lalu jadi jalan keluar mudah adalah untuk membuat serangan peribadi untuk memburuk-burukkan imej orang,” katanya lagi.

Beliau turut menggesa orang ramai supaya tidak termakan serangan peribadi saat akhir ini.

Suka artikel:

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

26 November 2023

Berita Terbaru