ARTIKEL

Rafizi (tengah) menunjukkan buku 'Innovathon Musim Pertama' pada Sidang Media Program 'Innovathon Musim Kedua' di sebuah hotel hari ini bersama (dari kiri) Pengarah Kandungan Astro, Agnes Rozario, Ketua Setiausaha Kementerian Ekonomi, Datuk Nor Azmi Diron, Timbalan Menteri Ekonomi, Datuk Hanifah Hajar Taib, dan Ketua Setiausaha Kementerian Sains Teknologi dan Inovasi, Datuk Dr Aminuddin Hassim. - Foto: BERNAMA

Gaji minimum dipertimbang secara menyeluruh – Rafizi

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

PUTRAJAYA: Cadangan Tabung Kanak-kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF) agar kadar gaji minimum ditetapkan pada RM2,102 sebulan berbanding RM1,500 ketika ini akan dipertimbangkan oleh kerajaan secara menyeluruh.

Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli, berkata secara dasarnya jelas bahawa pendekatan Kerajaan MADANI dalam menangani kos sara hidup ialah memberi tumpuan kepada pendapatan rakyat.

“Cuma kita melihat secara menyeluruh, kita tahu dari segi kerangka ada gaji minimum, ini untuk sekumpulan pekerja.

“Kita juga akan memulakan projek rintis gaji progresif, gaji untuk kakitangan awam telah pun diumumkan oleh kerajaan.

“Berbanding dengan semua pentadbiran sebelum ini, pandangan saya dari segi tumpuan kepada gaji, pentadbiran sekarang adalah yang paling fokus kepada soal gaji.

“Tetapi ini perlu disusun dengan melibatkan semua pemegang taruh, termasuk dari segi pekerja, majikan, kemampuan kerajaan dan kemampuan ekonomi, untuk menyerap sebarang keputusan berkaitan gaji,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada media selepas pelancaran rancangan realiti television ‘Innovathon’ musim kedua di sini hari ini.

Beliau menjelaskan bahawa perbincangan berkenaan gaji minimum, termasuk prosesnya, adalah tanggungjawab Majlis Perundingan Gaji Negara bagi menilai kedudukan gaji minimum.

Katanya, proses itu berterusan dan Kementerian Sumber Manusia akan membawa perkara itu untuk pertimbangan kerajaan mengikut proses dalam akta apabila tiba masanya nanti.

Pada 8 Mei lepas, laporan ‘The Living on the Edge Key Findings’, UNICEF menyatakan bahawa penetapan kadar gaji pada RM2,102 mengambil kira faktor utama, seperti kos sara hidup, pendapatan garis kemiskinan dan produktiviti. – BERNAMA

BERITA LAIN

10 gadis jelita rebut gelaran Kumang Gawai

SIBU: Seramai 10 gadis jelita merebut gelaran Kumang Gawai Dayak Sibu 2024 yang akan berlangsung sempena Majlis Makan Malam Mantar Gawai Dayak Peringkat Bahagian Sibu

Polis mohon bantuan cari kanak-kanak hilang

JOHOR BAHRU: Polis meminta bantuan orang ramai untuk mengesan seorang kanak-kanak perempuan berusia 12 tahun yang dilaporkan hilang sejak 20 Mei lepas. Ketua Polis Daerah

PDRM

Warga emas ditemui maut dalam longkang

IPOH: Seorang lelaki warga emas berusia 63 tahun ditemukan lemas selepas dipercayai terjatuh dalam longkang besar Sungai Pinji, Kampung Sungai Rapat, di sini semalam. Ketua

BERITA TERBARU

RM35,000 untuk ganti paip graviti lama

PAKAN: Sejumlah RM35,000 telah diperuntukkan kepada Sekolah Kebangsaan (SK) Ulu Entaih bagi membeli dan menggantikan batang paip graviti lama sekolah tersebut untuk kegunaan seharian mereka.