ARTIKEL

Pastikan pemakanan sihat

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

TREND jualan makanan di restoran mewah, kedai makan terbuka dan gerai tepi jalan di Malaysia yang memaparkan gambar makanan dan minuman menarik di media sosial dan iklan komersial seperti teh tarik meleleh, ayam goreng keju meleleh, aiskrim goreng, burger pedas berapi dan sebagainya pasti menjadi tumpuan pelanggan untuk mencuba.

Pengalaman penulis sendiri yang gemar mencuba pelbagai jenis makanan apabila melihat gambar menarik dipaparkan di skrin telefon pintar membuatkan rasa ingin yang menebal tanpa mengambil kira tentang khasiat.

Namun, kita tidak dapat menyalahkan peniaga yang menjual makanan menggunakan teknologi digital sebagai medium pemasaran mereka untuk meraih ramai pelanggan.

Perkara ini bergantung kepada individu sama ada mengamalkan makanan tidak sihat berterusan atau hanya makan sekali sekala.

Trend makanan dalam kuantiti yang banyak untuk hidangan seseorang individu semakin meraih perhatian masyarat masa kini namun perkara tersebut boleh menyebabkan pembaziran sekiranya makanan tidak dihabiskan.

Selain itu, turut menjadi persoalan kepada kita bagaimanakah kualiti makanan tersebut menjamin kesihatan kita?

Apakah kandungan dalam makanan tersebut?

Bersihkah cara pengendalian makanan terbabit?

Menurut perangkaan Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI), setiap tahun negara kerugian lebih RM1 bilion akibat kehilangan dan pembaziran makanan.

Selain itu, lebih kurang 3,000 tan makanan yang masih elok dan boleh dimakan berakhir di dalam tong sampah setiap hari. Statistik tersebut sekali gus mengesahkan bahawa pembaziran makanan di Malaysia semakin kritikal.

Tambahan pula, kajian tersebut menunjukkan rakyat di negara ini suka membazirkan makanan.

Bukan setakat isu pembaziran makanan sahaja berlaku di negara ini, malah kebanyakan rakyat di negara ini turut mengalami masalah kegemukan dan berat badan berlebihan.

Meskipun pembaziran makanan semakin kritikal di negara ini, masalah kegemukan dalam kalangan masyarakat juga menjadi isu utama apabila mengamalkan pola pemakanan yang kurang sihat.

Seperti yang kita sedia maklum juga, penyakit tiga serangkai seperti kencing manis, darah tinggi dan penyakit jantung koronari adalah dalam kategori pembunuh nombor satu negara masa kini apabila ramai rakyatnya tidak mengamalkan pemakanan yang sihat dan kurang melakukan aktiviti fizikal.

Timbalan Menteri Sumber Manusia, Mustapha Sakmud menyatakan bahawa 42 peratus daripada 600,000 pekerja yang menjalani Saringan Kesihatan Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) atau HSP mengalami masalah obesiti.

Menurutnya, analisis yang sama menunjukkan sebanyak 14.1 peratus mereka menghidap kencing manis, 27.91 peratus menghidap darah tinggi dan 61.2 peratus masalah kolestrol tinggi.

Menurut Menteri Kesihatan Dr Zaliha Mustafa, hasil kajian Kebangsaan Kesihatan dan Morbiditi (NHMS) 2019, bahawa prevalens kencing manis di Malaysia adalah tertinggi di Asia Tenggara.

“Sebanyak 50 peratus daripada penduduk Malaysia menghidap sekurang-kurangnya satu penyakit tidak berjangkit (NCD) iaitu tekanan darah tinggi, kencing manis dan kolesterol tinggi,” katanya.

Menurut Pengerusi Persatuan Diabetes Malaysia Cawangan Sarawak Dr William Voon menyatakan bahawa 40 peratus hingga 45 peratus rakyat Sarawak mengalami masalah lebihan berat badan bagi tahun 2018.

Menurut Timbalan Menteri Kesihatan Dr Lee Boon Chye, penyakit jantung koronari meragut kira-kira 50 nyawa rakyat Malaysia dalam sehari sekali gus menyebabkan penyakit berkenaan adalah pembunuh nombor satu negara.

Lebih menyedihkan apabila penyakit berkenaan bukan sahaja menyerang golongan dewasa malah kanak-kanak turut menjadi mangsa.

Pernah mempunyai seorang rakan yang menghidap penyakit kencing manis dan darah tinggi sejak usia lapan tahun.

Sebelum disahkan menghidap penyakit berkenaan, ibu bapa beliau sering memberikan makanan yang tidak sihat seperti minuman berkarbonat, makanan tinggi gula, dan makanan ringan setiap hari serta berat badan berlebihan.

Dalam usia kanak-kanak, beliau masih tidak memahami bahawa makanan tersebut akan memudaratkan kesihatan sehingga pada usia 18 tahun beliau terpaksa melakukan suntikan insulin sendiri untuk mengawal kadar gula dalam badan.

Beliau kini telah mengambil suntikan insulin dalam usia terlalu muda.

Beliau juga sering menyatakan, sekiranya berkeluarga dan mempunyai anak kelak.

Dia akan memastikan bahawa anak-anaknya mengambil pemakanan yang sihat supaya tidak mempunyai masalah kesihatan sepertinya.

Kurangnya aktiviti fizikal serta terikut-ikut dengan trend semasa resipi yang dikongsi di media sosial selain senang untuk mendapatkan makanan yang diingini apabila adanya perkhidmatan penghantar makanan semakin menjadikan nafsu makan individu berkenaan membuak-buak untuk mencuba makanan baharu yang ditawarkan peniaga.

Perkara ini, boleh menyumbangkan kepada peningkatan penduduk yang mengalami masalah kesihatan akibat pengambilan makanan yang kurang sihat sekiranya tidak diberi kesedaran dan kawalan kendiri.

Justeru itu, masyarakat di negara ini hendaklah mempunyai kesedaran tentang pentingnya mengambil makanan sihat dan tidak mudah terpengaruh dengan iklan-iklan yang dikongsi di media sosial atau iklan komersial.

Kempen kesihatan yang dianjurkan oleh kerajaan tidak akan berhasil sekiranya tahap kesedaran masyarakat masih rendah mengenai kesihatan kendiri.

Masyarakat yang mempunyai masalah kesihatan seawal usia muda sudah semestinya merugikan negara.

Sudah tiba masanya rakyat di negara ini memilih cara pemakanan yang sihat termasuklah mencari kedai atau kafe yang menghidangkan makanan sihat.

LAIN-LAIN BERITA

Demi bekalan air bersih

PELBAGAI usaha kini sedang giat dilaksanakan untuk memastikan seluruh rakyat menikmati bekalan air bersih sekali gus menampung keperluan yang kian bertambah selain menyedari kepentingannya dalam konteks

Sistem cukai di seluruh dunia

SISTEM cukai berbeza-beza secara meluas di seluruh dunia, mencerminkan kepelbagaian landskap ekonomi, sosial dan politik negara. Walaupun terdapat banyak variasi, sistem cukai biasanya mempunyai dua

Masa cipta kenangan terindah

BEMULA 9 Februari lalu, cuti akhir tahun bagi penggal persekolahan 2023/2024 bermula dan berakhir pada 9 Mac. Cuti sekolah menandakan masa berharga untuk pelajar berehat

Banjir kilat undang trauma

SEJAK kebelakangan ini banjir kilat yang berlaku terutama di kawasan bandar dan perumahan dilihat menunjukkan peningkatan lebih-lebih lagi ketika hujan lebat berterusan melanda sejak beberapa

Prinsip moral tinggi

INTEGRITI adalah sifat jati diri yang merangkumi keikhlasan, keterbukaan, ketelusan, amanah, benar, berpegang kepada prinsip, tidak mudah dipengaruhi, boleh dipercayai dan seumpamanya yang berperanan besar dalam membina

Trend pengangguran global

PENGANGGURAN merupakan fenomena berleluasa yang mempengaruhi individu, keluarga dan masyarakat global. Daripada negara maju sehingga ekonomi membangun, isu pengangguran menjadi cabaran yang memberi kesan kepada

BERITA TERBARU

China keluarkan amaran cuaca buruk

BEIJING: Amaran cuaca buruk diumumkan di seluruh kawasan China pada Rabu ketika suhu menjunam di selatan, dengan Beijing kini dalam keadaan bersalji. Pihak berkuasa memperbaharui

KUCHING: Sebanyak lapan syarikat di bawah Program Gate to Global (GTG) MARA menyertai Pameran Perdagangan Antarabangsa Gulfood 2024 di Dubai, Emiriah Arab Bersatu. Pameran di

Song Hye Kyo biarawati Dark Nuns

Pelakon Korea Selatan, Song Hye Kyo kembali ke dunia lakonan dengan membintangi fi lem Dark Nuns.  Selain Hye Kyo, terdapat bintang lain seperti Vincenzo Jeon

Terima kasih Tun Taib

ALLAHYARHAM TUN PEHIN SRI ABDUL TAIB MAHMUD tokoh Sarawak disegani membawa pelbagai perubahan kepada masyarakat berbilang kaum dan agama di Bumi Kenyalang. Mempelopori bidang politik,