ARTIKEL

Hundreds of protesters march during a demonstration commemorating the 38th anniversary of the "People Power" revolution, which ousted Philippine President Ferdinand Marcos Jr's dictator father and sent the family into exile, on Epifanio de los Santos Avenue, or EDSA, in Quezon City on February 25, 2024. (Photo by JAM STA ROSA / AFP)

Protes ulang tahun pemberontakan anti-Marcos

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

MANILA: Beratus-ratus penunjuk perasaan Filipina berarak melalui Manila pada Ahad, menandakan ulang tahun kebangkitan yang menggulingkan Ferdinand Marcos, sambil berikrar untuk menghalang anaknya daripada mengulangi pemerintahan diktator.

Marcos Jr memperoleh kemenangan besar bagi jawatan presiden pada dalam pilihan raya 2022, hampir empat dekad selepas pemberontakan “kuasa rakyat” menamatkan pemerintahan 20 tahun mendiang bapanya dan menyebabkan puak itu berada dalam buangan di Amerika Syarikat (AS).

Walaupun Marcos Jr kekal popular, kempennya untuk mengubah perlembagaan 1987 telah terbukti mencetuskan perpecahan.

Pengkritik memberi amaran bahawa usaha itu boleh membawa kepada pemansuhan had penggal, dengan presiden pada masa ini dibenarkan hanya satu tempoh enam tahun memegang jawatan tersebut.

“Tema protes ini adalah untuk menolak langkah perubahan piagam Marcos yang merupakan langkah untuk kekal (berkuasa)… yang pada asasnya adalah seperti yang berlaku 38 tahun lalu,” kata ahli ekonomi Rosario Guzman, 58, yang memberitahu AFP dia juga telah mengambil bahagian dalam pemberontakan 1986.

“Tidak kepada Cha-Cha (perubahan piagam),” tulis sepanduk protes yang dipaparkan di sebalik replika keranda hitam bertulis “kebebasan dan demokrasi”.

Baca lain  Korea Selatan dilanda gelombang sejuk

Marcos menegaskan bahawa keinginan utama beliau ialah meminda peruntukan ekonomi piagam untuk membolehkan lebih banyak pelaburan asing, dan secara idealnya mewujudkan lebih banyak pekerjaan.

Beliau berkata, aspek politik termasuk had penggal perlu ditangani kemudian.

Menurut polis di Manila, beberapa ratus orang menyertai perarakan Ahad, jauh daripada orang ramai yang melumpuhkan laluan utama ibu kota selama empat hari pada Februari 1986 sehingga tentera menarik balik sokongannya kepada mendiang Marcos.

Kumpulan hak asasi manusia berkata, rejim Marcos Sr memenjarakan, menyeksa atau membunuh puluhan ribu pengkritik, termasuk pemimpin agama, wartawan dan aktivis pelajar, manakala rasuah menyebabkan negara itu miskin.

Pada perarakan ulang tahun ke-38, penunjuk perasaan berusia 21 tahun, Giu de Sagun berkata dia berasa seperti dia menonton sejarah berulang.

Pada acara ulang tahun rasmi yang lebih kecil di Manila, sekumpulan pekerja kerajaan menaikkan bendera Filipina selepas meletakkan kalungan bunga di hadapan Monumen Kuasa Rakyat.

Tiada pegawai kanan kerajaan yang hadir. Marcos Jr dan keluarganya kembali ke Filipina selepas kematian bapanya pada tahun 1989, dan memulakan kemunculan semula politik yang luar biasa. – AFP 

BERITA LAIN

BERITA TERBARU

Simunjan deka disikap ngena palan komersial

SIMUNJAN: Projek pemansang komersial ba sitak Simunjan bisi pengulih nyungkak ekonomi peranak lokal kelebih agi bala pedagang mit. Projek nya mungkur pengawa ngaga medan selera,

Kenangan raya terkurung, terkejut

JIKA ditanya mengenai tempoh paling menyeronokkan menyambut Hari Raya Aidilfitri, sudah pasti kebanyakan kita akan memilih zaman kanak-kanak. Apa tidaknya, ketika itu kita tidak perlu