Restoran Puzzle saji pelbagai menu istimewa pakej bufet Ramadan

Sarawak ingin capai autonomi kesihatan

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email

KUCHING: Sarawak ingin mencapai beberapa tahap autonomi kesihatan selaras dengan Malaysia Perjanjian 1963 (MA63), kata Premier Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg.

Katanya ia adalah langkah penting untuk membangunkan penjagaan kesihatan di Sarawak berdasarkan keperluan rakyat.

“Sarawak kini mempunyai profesional penjagaan kesihatan yang mencukupi untuk menguruskan sistem penjagaan kesihatan kita sendiri.

Abang Johari (baris depan, dua kiri) menerima cenderahati daripada Dr Liew (baris depan, kiri) sambil disaksikan oleh tetamu kehormat lain sempena Majlis Makan Malam Ulang Tahun Ke-50 MMA Sarawak di sebuah hotel di sini, semalam.

“Dengan autonomi kesihatan, kami boleh melonjakkan kualiti penjagaan kesihatan di Sarawak melangkaui penjagaan standard menjelang 2030,” katanya ketika berucap sempena Majlis Makan Malam Ulang Tahun Ke-50 Persatuan Perubatan Malaysia (MMA) Sarawak di sebuah hotel di sini, semalam.

Selain itu, Abang Johari menegaskan Sarawak juga memerlukan peruntukan tambahan untuk perbelanjaan penjagaan kesihatan.

Katanya ia bagi meningkatkan kebolehcapaian penjagaan kesihatan yang berkualiti terutamanya di kawasan luar bandar.

“Pada masa ini, perbelanjaan penjagaan kesihatan awam Malaysia adalah pada 2.58 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK).

“Dalam cadangan Kertas Putih Kesihatan baru-baru ini, kami sedang melihat 5 peratus daripada KDNK untuk perbelanjaan ini dalam masa terdekat,” katanya.

Abang Johari menambah, untuk mencapai kesaksamaan dalam penjagaan kesihatan, Sarawak perlu mengutamakan pembangunan kemudahan penjagaan kesihatan di kawasan luar bandar.

“Kami akan memerlukan lebih ramai doktor dan kakitangan perubatan terlatih untuk menyediakan penjagaan perubatan yang berkualiti di kawasan luar bandar,” katanya.

Terdahulu, pengerusi MMA Sarawak Dr Liew Shan Fap dalam ucapannya turut menggesa Kerajaan Sarawak memperoleh autonomi kesihatan berdasarkan MA63.

“Ini sangat penting kepada Sarawak. Saya fikir kita boleh membangunkan dan mengurus penjagaan kesihatan di Sarawak jika mempunyai autonomi kesihatan sendiri.

“MMA akan memberikan sokongan penuh kepada kerajaan Sarawak dalam perkara ini,” katanya.

Turut hadir isteri Abang Johari, Datin Sri Datuk Amar Juma’ani Tuanku Bujang, Timbalan Premier Datuk Amar Douglas Uggah Embas dan Datuk Seri Dr Sim Kui Hian, Presiden MMA Dr Muruga Raj Rajathurai dan pengerusi penganjur Dr Kalwinder Singh Khaira.

E-Paper

21 Mac 2023

Latest News