ARTIKEL

Situasi hidup penduduk Gaza semakin buruk – Ketua Hak Asasi Manusia PBB

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

Pesuruhjaya Tinggi PBB bagi Hak Asasi Manusia Volker Turk pada Rabu berkata rakyat Palestin di Gaza hidup dalam situasi yang semakin buruk ketika mereka terus diserang tanpa henti oleh Israel dan dihukum secara kolektif.


Bercakap pada sidang media menjelang Hari Hak Asasi Manusia, Turk berkata bantuan kemanusiaan sekali lagi hampir terputus dengan kebimbangan terhadap penularan penyakit dan kelaparan yang meluas.


“Orang awam di Gaza terus diserang tanpa henti oleh Israel dan dihukum secara kolektif – menderita kematian, pengepungan, kemusnahan dan kekurangan keperluan asas manusia penting seperti makanan, air, bekalan perubatan dan keperluan lain dalam jumlah yang besar.

Rakyat Palestin di Gaza hidup dalam situasi yang semakin buruk,” katanya, menurut Agensi Berita Palestin (WAFA).

LAIN-LAIN BERITA

Lelaki tembak mati 12 ahli keluarga di Iran

Seorang lelaki menembak mati 12 ahli keluarganya termasuk bapa, abang dan beberapa kanak-kanak di sebuah bandar kecil di tenggara Iran pada Sabtu, lapor Agensi Berita

BERITA TERBARU

Allahyarham Tun Taib, Arkitek Pemodenan

MIRI: Yang di-Pertua Negeri Tun Pehin Sri Abdul Taib Mahmud digambarkan sebagai seorang Arkitek Pemodenan kerana sepanjang perkhidmatannya sebagai Ketua Menteri, beliau berjaya mengangkat serta