ARTIKEL

Veteran ATM hidapi lumpuh dan berpenyakit kronik dapat perhatian JHEV

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

BAU: Seorang bekas Angkatan Tentera Malaysia (ATM) yang menghidapi lumpuh dan berpenyakit kronik menerima lawatan khas kebajikan serta sumbangan ihsan daripada Jabatan Hal Ehwal Veteran ATM Sarawak, semalam.

ATM menerusi satu kenyataan mendedahkan lawatan dilakukan terhadap seorang bekas dan juga veteran ATM, Goan Moin, yang beralamat di kampung Segong, Singai, Bau.

“Pengarah JHEV ATM Cawangan Sarawak, Mejar Pahot Joll menerusi satu lawatan di Bau telah menyerahkan peralatan pesakit iaitu kerusi roda kepada 1056913.

“Dengan penyerahan bantuan kerusi roda tersebut diharapkan dapat membantu pergerakan Goan didalam rumah atau menghadiri rawatan susulan,” jelas kenyataan itu semalam.

Katanya, Goan didapati mengalami lumpuh, lemah anggota badan sejak tahun 2010 dan kini turut disahkan menghidapi penyakit kronik iaitu kencing manis, darah tinggi dan kolesterol.

Tambah kenyataan itu, isteri Goan, Felex Nura Tusun turut mengalami nasib sama iaitu menghidapi penyakit buah pinggang yg kronik sejak tahun 2015 dan perlu menjalani haemodialisis 3 kali seminggu.

Dedahnya, lawatan turut mendapati keadaan hidup dan kediaman pasangan berkenaan dalam keadaan daif, uzur dan usang.

Dalam pada itu, JHEV menerusi kenyataan terbabit turut mendedahkan telah membantu dalam memproses Bantuan Sara Hidup (BSH) dan bantuan peralatan lain untuk Goan dan isteri.

 

LAIN-LAIN BERITA

Lelaki maut, jatuh Jambatan Batang Salak

KUCHING: Seorang lelaki menemui ajal selepas dipercayai terjatuh ke dalam sungai di Jambatan Batang Salak, Jalan FAC di sini, hari ini. Komander Operasi PBK II

Sasar latih 10,000 rakyat Sarawak secara percuma

KUCHING: Kementerian Sumber Manusia mensasarkan melatih seramai 10,000 rakyat Sarawak secara percuma dalam pelbagai jenis kursus sempena Minggu Latihan Kebangsaan yang akan bermula dari 24

BERITA TERBARU

Azman Adnan, Ketua Pengarah Pendidikan baharu

PUTRAJAYA: Timbalan Ketua Pengarah Pendidikan (Sektor Operasi Sekolah), Azman Adnan, dilantik sebagai Ketua Pengarah Pendidikan yang baharu berkuat kuasa Selasa, demikian menurut Kementerian Pendidikan (KPM). Kementerian